fbpx

SendGridin avulla automatisoit tietojärjestelmien sähköpostiviestinnän

Usein tietojärjestelmissä halutaan tiedottaa käyttäjää häneen liittyvistä, järjestelmässä tapahtuvista aktiviteeteista, kuten esimerkiksi uusista palvelupyynnöistä ja niiden käsittelystä. Sähköposti-ilmoitukset ovat yleinen keino tiedon välittämiseen. Mikäli lähetettävät viestit ovat melko geneerisiä ja vaihtelevat sisällöltään vain vähän, kannattaa pohtia tiedonjakelun automatisointia.

SendGrid on Twilion tarjoama pilvipohjainen palvelu sähköpostiviestien lähettämiseen. SendGridin avulla voidaan ohjelmallisesti lähettää tarkasti kustomoituja sähköpostiviestejä. Edullisimmillaan palvelu maksaa 10 euroa kuukaudessa  ja se voidaan sisällyttää Microsoftin Azure-tilaukseen. Edullisin tilaus sisältää 25 000 viestinlähetystä joka kuukausi. Tarkista ajantasainen hinta Azure Marketplacen sivuilta. Viestien liikkumista voidaan analysoida raportointi- ja analytiikkapalveluilla, jotka näyttävät mm. kuinka moni viesti pääsee perille, tai kuinka moni lähetetty viesti oikeasti avataan. Palvelu tarjoaa myös suoran pääsyn SendGridin ohjelmointirajapintoihin. SendGrid on mahdollista integroida mm. Azuressa toimiviin .NET Framework- ja .NET Core- pohjaisiin palveluihin.

Palvelun käyttöönotto koostuu itse SendGrid-palvelun rekisteröinnistä, viestejä lähettävän sähköpostipalvelun toteutuksesta SendGridin C#-kirjaston avulla sekä sähköpostiviestipohjien luonnista. Palvelu voidaan integroida esim. NET Framework ja .NET Core -pohjaisiin ratkaisuihin helposti dependency injection -ohjelmointimallia käyttäen. Haasteena SendGridin käytössä on lähetettävien viestien sisällön toteuttaminen. SendGrid ei itsessään tarjoa valmiita sähköpostipohjia, joten kehittäjien on luotava viestisisällöt itse CSHTML-malleja, kuten Razor-templatea käyttäen.

SendGrid sopii hyvin eri kokoisiin tietojärjestelmäratkaisuihin, joissa tiedonkulku on vilkasta ja käyttäjää tulee informoida tiiviiseen tahtiin, mutta sekä käyttäjämäärä, että käyttäjät, joita tiedotetaan vaihtelevat. Integrointi jo olemassa olevaan järjestelmään tapahtuu kohtuullisen lyhyen ja helpon käyttöönottoprosessin myötä.

Kirjoittaja Lauri Aho on T-Basen konsultti, joka on työssään toteuttanut SendGrid-ratkaisuja T-Basen asiakkaille.

Tutustu myös näihin: