Power BI:n Drill through ominaisuudella luodaan vaihtoehtoisia Visualeja, joilla voi esittää lisätietoa datasta eli porautua syvemmin aiheeseen. Käytämme tässä esimerkissä lähteenä aineistoa 12vp — Sähkön hankinta energialähteittäin. Saadusta datasta on luotu taulukko, josta näemme uusiutuvien energialähteiden määrät. Porautumalla syvemmälle näemme, mistä eri energialähteistä (kuten vesi, aurinko ja tuuli) summat koostuvat ja minkälainen jakauma niillä on.
Miten
Drill through –sivun saa luotua näinkin yksinkertaisesti:
- Raahaa kenttiä (Fields) Drill through –laatikkoon.

Kaikista Visualeista, joissa käytetään näitä kenttiä, voi nyt porautua tähän sivuun hiiren oikealla klikillä. Poraus kantaa mukanaan kyseisestä solusta poimitut suodatukset kuten mikä vuosi ja energialähde.
Drill through –sivuille tulee automaattisesti nappi, joka vie takaisin sivulle, josta porauduttiin. On hyvä katsoa, että painike on tasojärjestyksessä (Selection > Layer order) ylimpänä niin esimerkiksi tekstikentät eivät ole sen päällä, estäen napin klikkaamisen.

Keep all filters on/off
On:
Drill-through kantaa visuaalista kaikki filtterit mukanaan ja käyttää niitä poratulla sivulla. Jos kuvaajassa on esimerkiksi päivämääriä, niin se voi tehdä tuloksesta epäluettavan. Esimerkki alla olevassa kuvassa [Sähkön määrä (GWh) by Date..], kuvaaja näyttää vain yhden vuoden energia määrän.

Off:
Vain drill-through:ssa esimääritetyt filtterit pätevät. Tämä sen sijaan rajoittaa kuvaajia, joissa on tarkoitus osoittaa päivämääräkohtaista dataa. Alla olevassa kuvassa käytetty KPI Visuali näyttää tyhjää (Blank) ilman validia vuotta.

Rajoitteet
Power BI pakottaa “Keep all filters” toiminnon päälle, mikäli drill-through –kentät ovat mittareita (measures) tai summautuvia kenttiä (Σ).
Ratkaisu
Drill through –sivut on täten järkevää erotella esimerkiksi päivämääräriippuvaisista Visualeista riippumattomiin ja nimetä asian mukaan.
Yhteenveto
Power BI:n Drill through ominaisuudella voi pienellä vaivalla tehdä raportista interaktiivisemman, mutta niissä kannattaa kiinnittää huomiota porautumisessa kantautuviin suodatuksiin.
Kirjoittaja Harto Kuukka on konsultti, joka on T-Basella päässyt porautumaan Power BI:hin syvemmin.
Kiinnostuitko?
Ota yhteyttä, jos tarvitset apua Power BI:n kanssa tai olet kiinnostunut muista palveluistamme. Autamme sinua mielellämme.
Seuraa meitä somessa:
Tutustu myös näihin:


PxWeb rajapintojen hyödyntäminen Power BI raportoinnissa
PxWeb on tilastontuottajille suunnattu verkkopohjainen taulukkojakelujärjestelmä, jota esimerkiksi Tilastokeskus käyttää julkisten tilastotietokantojen jakamiseen. Tilastokeskuksen tilastotietokannat


5 vinkkiä Power BI:n suorituskyvyn parantamiseksi
Power BI on Microsoftin kehittämä pilvessä toimiva business intelligence -työkalu eli raportoinnin ja analytiikan ratkaisu.