fbpx

Power BI Drill through – poraudu syvemmin raportteihin näillä parilla vaiheella

Power BI:n Drill through ominaisuudella luodaan vaihtoehtoisia Visualeja, joilla voi esittää lisätietoa datasta eli porautua syvemmin aiheeseen. Käytämme tässä esimerkissä lähteenä aineistoa 12vp — Sähkön hankinta energialähteittäin. Saadusta datasta on luotu taulukko, josta näemme uusiutuvien energialähteiden määrät. Porautumalla syvemmälle näemme, mistä eri energialähteistä (kuten vesi, aurinko ja tuuli) summat koostuvat ja minkälainen jakauma niillä on. 

Miten

Drill through –sivun saa luotua näinkin yksinkertaisesti: 

  • Raahaa kenttiä (Fields) Drill through –laatikkoon. 

Kaikista Visualeista, joissa käytetään näitä kenttiä, voi nyt porautua tähän sivuun hiiren oikealla klikillä. Poraus kantaa mukanaan kyseisestä solusta poimitut suodatukset kuten mikä vuosi ja energialähde. 

Drill through –sivuille tulee automaattisesti nappi, joka vie takaisin sivulle, josta porauduttiin. On hyvä katsoa, että painike on tasojärjestyksessä (Selection > Layer order) ylimpänä niin esimerkiksi tekstikentät eivät ole sen päällä, estäen napin klikkaamisen. 

Keep all filters on/off ​

On:

Drill-through kantaa visuaalista kaikki filtterit mukanaan ja käyttää niitä poratulla sivulla. Jos kuvaajassa on esimerkiksi päivämääriä, niin se voi tehdä tuloksesta epäluettavan. Esimerkki alla olevassa kuvassa [Sähkön määrä (GWh) by Date..], kuvaaja näyttää vain yhden vuoden energia määrän. 

Off: 

Vain drill-through:ssa esimääritetyt filtterit pätevät. Tämä sen sijaan rajoittaa kuvaajia, joissa on tarkoitus osoittaa päivämääräkohtaista dataa. Alla olevassa kuvassa käytetty KPI Visuali näyttää tyhjää (Blank) ilman validia vuotta.  

Rajoitteet

Power BI pakottaa “Keep all filters” toiminnon päälle, mikäli drill-through –kentät ovat mittareita (measures) tai summautuvia kenttiä (Σ). 

Ratkaisu

Drill through sivut on täten järkevää erotella esimerkiksi päivämääräriippuvaisista Visualeista riippumattomiin ja nimetä asian mukaan. 

Yhteenveto

Power BI:n Drill through ominaisuudella voi pienellä vaivalla tehdä raportista interaktiivisemman, mutta niissä kannattaa kiinnittää huomiota porautumisessa kantautuviin suodatuksiin. 

Kirjoittaja Harto Kuukka on konsultti, joka on T-Basella päässyt porautumaan Power BI:hin syvemmin. 

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä, jos tarvitset apua Power BI:n kanssa tai olet kiinnostunut muista palveluistamme. Autamme sinua mielellämme.

Seuraa meitä somessa:

Tutustu myös näihin: