Kirjoitin marraskuussa blogin ”Mitä tekisit, jos et pelkäisi?”. Sain blogista palautetta, että siinä oli aika monta kysymystä, joihin olisi kiva kuulla vastauksia. Sama palaute taisi tulla sekä somesta että kotisohvalta, joten ajattelin, että haasteeseen on pakko tarttua.
Olen yrittänyt parikin kertaa kirjoittaa tähän aiheeseen vastauksen, mutta jostain syystä teksti jää aina syntymättä. Tai sitten onnistun vastaamaan yhteen kysymykseen ja synnyttämään siinä ohessa monta uutta kysymystä, jotka odottavat uusia vastauksia. Tästä syystä kysymysten esittäminen tuntuu olevan vastaamista helpompaa.
Pohdin pitkään, miksi minun on vaikea vastata kysymykseen, mitä tekisin, jos en pelkäisi? Ehkä siksi, että usein en miellä pelkääväni. Usein pelko jää tiedostamattomaksi tunteeksi, joka ohjaa tekemistäni, mutta ei tule näkyväksi osaksi päätöksentekoa. Joskus pelon tunnistaminen voisi helpottaa sen kohtaamista ja voittamista.
Mitä sitten tekisin, jos en pelkäisi? Mitä enemmän asiaa pohdin, sitä varmempi olen, että käyttäisin enemmän aikaa kehittämiseen, itseni, yrityksen ja henkilöstön.
Mitä sitten pelkään? Ehkä sitä, että asiakas ei olekaan valmis maksamaan kehitetystä palvelusta tai hankitusta osaamisesta tai seuraavaa projektia ei tulekaan. Ehkä sitä, että jokin asia jää hoitamatta, jos keskityn itseni kehittämiseen.
Tätä blogia kirjoittaessani tajusin, että olemme jo päättäneet vastata tähän haasteeseen asettamalla tälle vuodelle jokaiselle omat tavoitteet osaamisen kehittämisen suhteen. Konsulteilla se tarkoittaa uusiin teknologioihin tutustumista ja uusien Microsoftin sertifikaattien suorittamista, allekirjoittaneen osalta luvassa on HHJ-kurssi. Valitut tavoitteet perustuvat asiakkaiden kyselyihin ja Microsoftin palveluiden uusiin ominaisuuksiin, joita hyödyntämällä voisimme tarjota asiakkaillemme yhä parempia ratkaisuja. Palataan näihin myöhemmin.
Kirjoittaja Johanna Eskola on T-Base Oy:n toimitusjohtaja. T-Base Oy:n konsultit tarjoavat kehittyvää osaamistaan asiakkaiden käyttöön.